Élő örökség: mesterségek, műhelyek, kézművesek, művészek

Nádasd megyeszerte és a régióban is elsősorban iparosairól nevezetes. A környéken folytatott régészeti feltárások, a Réka-vár, valamint a Várhegy (Schlossberg) középkori leletanyaga fejlett kerámiaművességről tanúskodnak. A körzetben jó minőségű agyagbányák találhatók, amelyeket a korábbi időszakban is használtak. Az XVIII. századi első összeírások, valamint a későbbi hivatalos felmérések szerint a környező településekhez képest Nádasdon több kézművességgel foglalkozó mesterember élt. A helybeli nyersanyagadottságok (a kő, a fa és az agyag) lehetőségét felhasználva hasznosították az anyaországban megszerzett tudásukat. A kézművesek létszámát tekintve más uradalmakhoz viszonyítva Nádasd megelőzi Pécsváradot, Bólyt és Siklóst. A német telepesek Nádasdra érkezésétől, 1718-tól 1752-ig 26 féle mesterség művelői laktak a településen. Az anyakönyvek szórványos adatai is a kézművesek koncentráltabb jelenlétéről vallanak. Figyelemre méltó többek között, a molnárok, a kádárok, a fazekasok, a takácsok, valamint az üvegesek számaránya.
Forrás: Tájak, Korok, Múzeumok Egyesületének kiadványa
Lantosné Imre Mária és Varhga Dezső: Száz Magyar Falu – Mecseknádasd

 

Racke-Mühle Keszler Malom

Nevét az egykori tulajdonos háznevéről kapta. A malom a Müller családé volt. Az első katonai felmérésen még nem, de egy 1819-es térképen már szerepel. Az épület a telken belül szabadon áll. A malom a hosszanti elrendezésű lakóház mögött helyezkedik el. A malom berendezései még megvannak: a régi kőpad, két hengerszék, a szita, a vízikerék, a szárazkerék. A lakóépületnek oszlopos tornáca van. A falanyag kő és vályogtégla.  A malomrészen barokk fedélszék, a lakóépületnél kétállószékes szerkezet található. Melléképületek: istálló, pajta és disznóól. A malomban 1953-ig őrőltek.Utolsó molnára Beer Frigyes, aki 1949-től bérelte a malmot Keszler József nagyapjától.
Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján.

Elérhetőség:

Telefonszám: +36 30 412 3850, +36 20 772 6180, +36 72 463 651
E-mail cím: malomvendeghaz86@gmail.com
Honlap: https://nadasdimalomszallas.freewb.hu/
Cím: 7695 Mecseknádasd Kossuth L. u. 86.

 

 

Dechandt Antal szobrászművész és grafikus

A nyitott műteremben betekintést nyerhetnek a szoborkészítés folyamatába, a galériában megtekinthetők eddig készült munkáim. Elsősorban fával dolgozom, készítek kisplasztikákat, reliefeket, objekteket és nagyméretű kültéri szobrokat is.
A belépés ingyenes.
Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján.

Elérhetőség:

Telefonszám: +36 70 5185154
E-mail cím: dechandtantal@gmail.com
Cím: 7695 Mecseknádasd, Rákóczi u.1. (Mesterségek Háza)

 

 

Teimel Cintia keramikus

Hamarosan nyíló új műhelyben elérhető a hét öt napján melyre a hétvégék is beleesnek vagy előre bejelentkezve egyeztetett módon látogatható. Bemutatók, foglalkozások egyeztetés alapján díjkötelesek, amúgy nyitvatartási időben ingyenesen látogatható nyitott műhely. Modern komplex keramikus műhely, melyben elérhetőek termékeink, szolgáltatásaink és állandó kiállítás is az ide látogatók részére.

Elérhetőség:

Cím: 7695 Mecseknádasd, Rékavölgyi u. 32.
Telefonszám: +36 20 415 6948
E-mail cím: teimel.c.design@gmail.com
Honlap: https://www.facebook.com/teimel.cintia.keramia

 

 

Gradwohl Zsolt fazekas

Gradwohl Zsolt Fazekas népi iparművész vagyok.1965.szept. 3.-án születtem Pécsett. A fazekas szakmát Szekszárdon végeztem.Oktatóm Biró Annamária volt. Lantosné Imre Mária (Néprajzkutató)segítségével megismertem a mecseknádasdi-óbányai fazekasságot. Célom továbbvinni a hagyományokat és egyben saját ötleteimet,elgondolásaimat hozzáadni. Zsűrizett termékeim a tájegységet képviselik. A dísztárgyak mellett megtalálhatóak,főzőedények,étkészletek és más használat tárgyak. A látogatóim előre egyeztetett időpontban,nemcsak a kész termékeimet vásárolhatják meg, betekintést nyerhetnek az edénykészítés munkafolyamataiba is.
Műhelyem nyitva áll óvodás illetve iskoláscsoportok előtt is.

Elérhetőség:

Telefonszám: +36 30 3402126
E-mail cím: moni.zsolt@citromail.hu
Cím: 7695 Mecseknádasd,Kossuth L.u.106.