Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

 

A Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI intézményegysége a Kultúrcentrum. A 18 tantermes iskola 1990-ben készült el, a hozzá kapcsolódó nemzetközi méretű sportcsarnok 1993-ban került átadásra. Az Iskolában az 1950-es évek óta folyik német nemzetiség nyelvoktatás és 1985-ben indult meg a kéttannyelvű német oktatás is. Ez az iskola fő profilja, hiszen a végzős tanulók nagy része tanulmányait német tagozatú középiskolában folytatja vagy nyelvvizsgát tesz. Az intézményben a művészeti oktatás két ága is megtalálható: képzőművészet és zeneművészet.

 

A képzőművészeti ágon

Vizuális alapozó gyakorlatok (előképző 1–2. évfolyam)

Grafika és festészet alapjai (1–3. alapfokú évfolyam)

Környezet– és kézműves kultúra tanszak - Környezet– és kézműves kultúra műhelygyakorlat (a 4. évfolyamtól) oktatása folyik.

 

 

A zeneművészeti ágon

 

A zenei tagozat folyamatosan bővül. Jelenleg 4 hangszeres tanszak működik a szolfézs mellett; fafúvós, rézfúvós, billentyűs és akusztikus. Oktatott hangszerek: trombita, szaxofon, klarinét, furulya, zongora, harmonika. A 2019/2020-as tanévtől iskolánk kórusa mellett német nemzetiségi énekeket előadó kamara-kórusunk is működik, valamint ifjúsági fúvószenekarunk alakult, mely szintén a nemzetiségi hagyományokra épül.

 

Így iskolánk német nemzetiségi tánc-csoportjával és német nemzetiségi színjátszó szakkörével egybekötve tűzte ki feladatul a hagyományok ápolását.

 

Elérhetőség

Intézményvezető: Poller György
Intézményvezető-helyettes: Ruppertné Amrein Ágnes

Iskola titkár: Nagy-Fehér Judit

Cím: 7695 Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 75.

Telefonszám: +36 72 463 042

E-mail cím: titkarsag.mecseknadasd@gmail.com

Honlap: www.iskola-mecseknadasd.hu

 

 

Képgaléria

 


 

 

Mecseknádasd egykoron a pécsi püspök nyári rezidenciája is volt, melyhez egy közel 10 ha méretű kastélypark is tartozott. A Püspöki Kastély közvetlen szomszédságában számos gazdasági épület helyet kapott, mint a magtár is. Az épület jelenleg felújított állapotban rendezvényhelyszínként működik, mely a helyi általános iskola gondozásában áll. Többek között a Kultúrcentrum otthont ad iskolai és óvodai nagy rendezvényeknek, a helyi színjátszókör fellépéseinek, hangversenyeknek, sportnapoknak; illetve tavasszal az évente megrendezésre kerülő Magyarországi Németek Országos Borversenyének is.

 

Elérhetőség

Cím: 7695 Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 73.

E-mail cím: titkarsag.mecseknadasd@gmail.com

Telefonszám: +36 72 463 042

 

 

Képgaléria